Korg

Gratis leverans för beställningar över 579kr

Olika sätt att bära en ortopedisk korsett Uncategorized1 olika satt att bara en ortopedisk korsett

Olika sätt att bära en ortopedisk korsett

En ortopedisk korsett är en medicinteknisk produkt som oftast förskrivs för att korrigera ryggradens deformitet. Den rekommenderas för behandling av olika sjukdomar, inklusive skolios och lordos, samt för att lindra vissa typer av ryggsmärta. Det är en effektiv behandling, förutsatt att den är korrekt anpassad till patientens behov. Vill du veta mer om ortopediska korsetter? I den här artikeln tar vi en titt på de olika sätt de kan bäras på och några tips på hur du kan göra dem mer bekväma att bära.

Vad är en ortopedisk korsett?

Per definition är en ortopedisk korsett en medicinteknisk produkt som är utformad för att immobilisera hela eller delar av ryggraden. Den ordineras av en fysiolog eller rehabiliteringsläkare, en reumatolog, en neurokirurg eller en ortopedkirurg för att behandla en ryggradsstörning. Huvudsyftet med behandlingen är att bota eller fördröja sjukdomens symtom. Denna bålortos är tillverkad efter mått för att bibehålla ryggens korrekta position. I vissa fall syftar den till att minska ryggsmärta genom att minimera trycket på muskler, nerver eller andra organ.

Ländryggskorsett, stödbälte, immobiliseringskorsett, nackkrage… vilka är skillnaderna?

Olika sätt att bära en ortopedisk korsett Uncategorized1 olika satt att bara en ortopedisk korsett 2

Det finns olika typer av ortopediska korsetter. Det är upp till din läkare att välja rätt modell för dig. Valet beror på ett antal kriterier, bland annat patientens ålder, morfologi, rörlighetsnivå och andra anatomiska faktorer, patologin och hur långt sjukdomen har fortskridit. Det finns tre typer av korsetter.

Stödkorsett

Denna posturala korrigeringsanordning ordineras för kotfrakturer, diskbråck eller ländryggssmärta. Den är utformad för att immobilisera ryggraden och lindra smärtan som orsakas av tillståndet. Ländryggskorsetten, den ovala korsetten och nackkorsetten är alla exempel på ortopediska stödkorsetter.

Korrigeringskorsett

Denna används främst för att stabilisera sjukdomen eller sakta ner dess utveckling, för att undvika kirurgi. Den ordineras för skolios eller kyfos. Exempel på korrigerande ortopediska korsetter är CTM, GTB, Milwaukee, Garchois, Night hypercorrectors, Boston-korsett, Charleston-korsett, Caen-korsett, etc.

Nackstöd

Som en medicinsk anordning som är utformad för att stödja den övre delen av ryggen används nackstödet för att immobilisera halsryggen eller övre bröstkorgen. Det ordineras i fall av trauma eller patologier i de berörda områdena. Den kan också ha ett occipitalstöd, ett frontalband eller ett hakstöd.

Eftersom den ortopediska korsetten för barn och tonåringar är måttbeställd anpassas den dessutom regelbundet efter deras tillväxtstadium. En kontroll utförs var sjätte månad eller varje år för att säkerställa korrekt behandling.

Hur tillverkas en ortopedisk korsett?

Det finns ett antal steg som är involverade för att få en ortopedisk korsett efter mått.

Undersökning och mätning

Det första steget är att undersöka patienten under en personlig intervju och klinisk undersökning. Därefter kommer läkaren att ta mått eller avtryck. För att göra detta kan ortopeden mäta bröstomfånget, höjden på bröstkorgskonturen, rygglängden, midjeomfånget och så vidare. Allt beror på vilken teknik som används. Mätningar eller avtryck kan göras manuellt med hjälp av gipsremsor. Denna operation är ibland smärtsam, men ortopeden kan också göra mätningar med hjälp av avancerade verktyg som 3D-bålanalys. I det här fallet kräver proceduren ingen direktkontakt och är därför smärtfri. Dessutom är det snabbare, mer exakt, bekvämare och mer diskret.

Tillverkning

Måtten används sedan för att välja den perfekta ortopediska korsetten, vilken typ av material som ska användas beroende på vilket stöd som krävs, och vilket öppnings-, stängnings- eller justeringssystem som krävs för att tillverka enheten. Till exempel används 3D-modellering för att omarbeta avtrycket och sedan tillverkas den ortopediska korsetten med hjälp av de rekommenderade materialen. Vanligtvis används plast, polyuretanskum eller polypropen. Den ortopediska korsetten kan också anpassas för den som lägger stor vikt vid estetik; med andra ord kan patienten välja mönster eller färger enligt sina preferenser innan korsetten tillverkas.

Tillpassning och färdigställande

När den ortopediska korsetten har tillverkats kommer specialistläkaren eller ortopeden att genomföra en första utprovning. Under detta skede identifierar hen smärtsamma stödpunkter, framträdande områden eller områden som är för trånga, till exempel, så att ortosen kan justeras ordentligt om det behövs för ökad bärkomfort. När den medicintekniska produkten slutligen levereras kommer ortopeden att ge patienten eller hens familj råd om hur de bär, använder och underhåller den ortopediska korsetten.

Uppföljning

Efteråt kan patienten behöva öva på att lära sig att använda den ortopediska korsetten på rätt sätt eller anpassa sig till den utan frustration. Löpande övervakning utförs också regelbundet för att övervaka sjukdomsförloppet, patientens tillstånd etc. Detta skede är också viktigt för att fastställa eventuella justeringar som ska göras av den ortopediska korsetten.

Hur länge ska en ortopedisk korsett bäras?

Innan du går till en specialist är det en bra idé att förbereda dig mentalt, eftersom en ortopedisk korsett kan vara tillfällig eller permanent. Hur länge behandlingen pågår beror på ett antal faktorer, t.ex. ålder och vilken typ av åkomma som behandlas, samt målet med behandlingen. Hos barn och ungdomar bärs den ortopediska korsetten under längre tid. Vissa bär den till och med i upp till tio år, tills de har vuxit färdigt. Som en del av skoliosbehandlingen, till exempel, kommer korsetten att bäras i cirka 17 timmar för att hindra patienten från att behöva genomgå en operation.

I fall där sjukdomen är svår eller redan har nått ett ganska avancerat stadium bär patienterna den ortopediska korsetten dag och natt och tar bara av den för att duscha eller utöva sport. För vissa personer, vanligtvis vuxna patienter, bärs den ortopediska korsetten hela livet för att begränsa sjukdomens effekter på dagliga aktiviteter (inklusive smärta).

I vissa fall bärs den ortopediska korsetten endast på natten. Om korsetten huvudsakligen används för sin smärtlindrande effekt bärs den bara några timmar per dag. Om tillståndet inte är progressivt tas den korrigerande ortopediska korsetten bort när läkaren har fastställt att patientens tillstånd har förbättrats avsevärt. Detta är särskilt fallet med unga människor som har nått slutet av sin tillväxtspurt.

Vilka är nackdelarna med den ortopediska korsetten?

Olika sätt att bära en ortopedisk korsett Uncategorized1 olika satt att bara en ortopedisk korsett 3

Den ortopediska korsetten har onekligen bevisat sitt värde som en del av behandlingen, men den kräver en anpassningsperiod på två veckor till en månad. Detta kan vara en verklig utmaning för vissa människor. Till en början måste patienterna vänja sig vid att bära korsetten eftersom den korrigerar deras hållning. Innan de har vant sig kan de känna en viss stelhet i ryggen. Eftersom korsetten immobiliserar hela eller delar av ryggraden begränsar den de rörelser som kan göras. Därför måste du lära dig vissa rörelser på nytt och inta vissa positioner när du bär korsetten, t.ex. för att plocka upp föremål, sitta ner, ligga ner, klä på dig, sova osv. Om den ortopediska korsetten är dåligt anpassad eller sliten kan den orsaka smärta eller klåda på vissa ställen, t.ex. på grund av friktion. Detta är helt normalt med tanke på att anordningen ofta är tillverkad av plast (polypropylen) med skum inuti.

Trots detta är dagens ortopediska korsetter modernare. De är tunnare, lättare och mycket mer diskreta. Detta är ett särskilt bekymmer för tonåringar, för även om de kan bära nästan vilken typ av kläder som helst, letar de gärna efter kläder som döljer korsetten. Det finns också en rädsla för andras blickar och omdömen, eller för obehagliga kommentarer. Eftersom denna typ av situation kan ha en stor inverkan på tonåringar och små barn, måste föräldrar och andra runt omkring dem vara mycket stödjande och omtänksamma.

Några praktiska råd om hur man bär en ortopedisk korsett på rätt sätt

Att vänja sig vid att bära en ortopedisk korsett varje dag är inte lätt. Men det finns några tips för att göra behandlingen mer behaglig för patienterna.

  • Var inte rädd för att ställa frågor: under konsultationer, de olika stegen från att ta avtryck till utprovning eller under kontroller, ställ frågor till din ortoped om det du inte förstår, något som besvärar dig eller hur behandlingen fortskrider. Detta kommer att bidra till att lugna dig eller, till exempel, fråga din ortoped kirurgs åsikt om eventuella nya aktiviteter du vill utföra (särskilt när det gäller fysiska aktiviteter)
  • Skydda din hud: glöm inte att bära något under den ortopediska korsetten för att skydda din hud från gnidning och klämning. Du kan t.ex. välja en modell i jersey eller sömlös bomull för ökad komfort och för att undvika märken på huden. Eftersom korsetten får dig att svettas bör du hålla god hygien genom att tvätta dig dagligen.
  • Följ din ortopeds råd noga: hen kommer att ge dig tips om hur du kan göra behandlingen mer bekväm och njutbar.
  • Anpassningsfasen: I vissa fall kan den ortopediska korsetten också bäras gradvis, till exempel en halvtimme om dagen i början. Bärtiden ökas sedan gradvis under veckorna tills den blir permanent. I slutet av anpassningsfasen fastställer ortopeden den idealiska bärtiden, som kan vara upp till 23 timmar per dag.
  • Slappna av efter mörkrets inbrott: om du bär ortosen dag och natt ska du ta av den några minuter när du vaknar för att slappna av lite i ryggen.
  • Håll vikten stabil: den ortopediska korsetten är måttanpassad, så ständiga viktvariationer kan göra den obekväm och kan kräva mer frekvent återanpassning.
  • Underhåll din ortopediska korsett ordentligt: den måste rengöras dagligen för att säkerställa god hygien. Du kan använda tvålvatten eller alkohol för att skrubba ytan och en ren handduk för att torka den snabbt.

Vad är ditt råd? Vilka är dina tips för att bära en ortopedisk korsett? Tveka inte att dela med dig av dina tips till oss i kommentarsfältet