Korg

Gratis leverans för beställningar över 579kr

Hur tvättar jag en ortopedisk innersula? Uncategorized1 hur tvattar jag en ortopedisk innersula

Hur tvättar jag en ortopedisk innersula?

Foten kan drabbas av problem som leder till deformitet. Dessa tillstånd har en inverkan på patientens gång och livskvalitet. Ortopediska inläggssulor eller fotortoser har utformats för att avhjälpa denna typ av problem. De finns i en mängd olika former och material och är effektiva vid behandling av en rad olika tillstånd. Men när de används blir de smutsiga och behöver rengöras. Så här gör du på ett effektivt sätt.

Vad är ortopediska inläggssulor?

En ortopedisk innersula är en anordning som är speciellt utformad för att behandla en deformitet i foten eller fotvalvet. Detta avtagbara element är måttanpassat och korrigerar fysiologiska problem som kan påverka patientens gång. Den sätts i skon för att förbättra den dagliga komforten och säkerställa maximal diskretion.

Fotortoser är en effektiv behandling för en mängd olika fotproblem. Den rekommenderas för att lindra kroniska hudåkommor. Detta är fallet för liktornar eller förhårdnader som bildas som ett resultat av problem med fördelningen av tryck. Denna utrustning är också nödvändig i fall av mekanisk dysfunktion. Den ger effektiv lindring för personer som lider av osteo-muskulär smärta som artros eller tendinit. Slutligen är ortopediska sulor att föredra vid fotdeformiteter. De används för att behandla en valgus- eller varusfot, en bäckenlutning, ett varum- eller valgumknä etc.

Ortosen tillverkas av ett proffs och anpassas av en Fotvårdare. Fotvårdaren kontrollerar att modellen överensstämmer med beställningen.

Ortopediska sulor kan i vissa fall täckas av högkostnadsskyddet.

Hur fungerar det?

Bäckenet, ryggen, höften, knäna och fötterna är de viktigaste elementen som gör det möjligt för människor att gå eller springa. Foten är den viktigaste eftersom den påverkar kroppens rörelseförmåga och de rörelser som görs av kroppens leder. Fotdeformiteter är därför ett allvarligt problem.

De ortopediska sulor som ordineras av fotvårdaren minskar effekterna av problem i foten. De verkar också på alla leder i rörelseapparaten. Genom att ändra fotens hållning lindras muskelsmärta och patienten kan röra sig lättare.

Hur bär jag en ortopedisk innersula?

Hur tvättar jag en ortopedisk innersula? Uncategorized1 hur tvattar jag en ortopedisk innersula 3

Att bära en ortos kräver en viss anpassningsperiod. Det är inte tillrådligt att använda dem på heltid så snart de har erhållits. Under de första 4 dagarna bör patienten endast ha på sig ortosen i 4 timmar. Därefter, och under de kommande 10 dagarna, ska den användas hela dagen. Till en början kommer det att kännas obehagligt tills foten har vant sig vid den ortopediska inläggssulan. Detta obehag orsakar dock ingen smärta.

När ortoserna har anpassats är det lämpligt att vänta i 15 dagar innan man börjar med någon sportaktivitet. Detta är nödvändigt för att hela rörelseapparaten ska kunna vänja sig vid en lämpligare gång. Efter 2 veckor bör ortosen bäras hela tiden under idrottspasset.

Den ortopediska innersulan kan enkelt läggas i skorna, förutsatt att de är tillräckligt breda och att hälen inte överstiger 4 cm. Vi rekommenderar starkt att du använder den i inomhusskor för aktiviteter i hemmet. Den kan placeras i uteskor när komfortstödet i de senare tas bort. Slutligen kan den användas i sportskor när innersulan har tagits bort.

Vilka är de olika typerna av ortopediska inläggssulor?

Eftersom fotortoser är skräddarsydda modeller finns de i många olika former beroende på patientens tillstånd. Här är de olika typerna av inlägg som finns tillgängliga:

  • Den klassiska ortopediska sulan: denna skräddarsydda ortos minskar problemen med instabilitet. Den ger högre komfort för patienten samtidigt som den minskar smärta som orsakas av dåligt fördelat stöd.
  • Ortopediska komfortinläggssulor: används i vardagen och under sport, de optimerar användarens komfort genom att absorbera stötar. De hjälper också till att fördela trycket på fötterna jämnare.
  • Ortopediska sulor i ett stycke: tillverkade av ett enda block av material, de gör fötterna lättare samtidigt som de optimerar komforten när man går.
  • Elementinläggssulor: denna modell skapas med hjälp av olika element som skärs till efter användarens skostorlek. Varje del monteras sedan för att bilda en sula. Denna anordning används för att öka komforten och samtidigt korrigera vissa deformiteter, t.ex. plattfot.
  • Inläggssulor för epidermala affektioner: denna typ av ortos används för att bekämpa epidermala problem. Den minskar trycket på vissa områden av foten för att minska bildandet av liktornar, förhårdnader eller vårtor.
  • Termoformade ortopediska inläggssulor: denna modell erhålls direkt genom formning av patientens fot. Den ger en bättre balans av kroppsvikten samtidigt som den inte tynger ner vissa stödområden. Denna innersula kan användas för att behandla smärtsamma eller ihåliga fötter. Den rekommenderas för diabetiker och idrottare.

Se vårt sortiment och våra 5 bästa ortopediska innersulor

Hur tar jag hand om ortopediska sulor?

Hur tvättar jag en ortopedisk innersula? Uncategorized1 hur tvattar jag en ortopedisk innersula 2

Den genomsnittliga livslängden för en ortopedisk innersula är 12 till 18 månader. De försämras dock snabbt utan ordentligt underhåll. Eftersom ortoser bärs dagligen kan de avge obehaglig lukt om de inte rengörs ordentligt. De kan också underlätta tillväxten av olika bakterier. Detta ökar risken för hudinfektioner.

För att rengöra ortopediska sulor på rätt sätt måste du vidta rätt åtgärder och använda rätt produkter. Detta bör göras minst en gång i månaden.

Tips för tvätt av ortopediska sulor

Ortopediska sulor kan tvättas regelbundet. För att förhindra att obehaglig lukt bildas är det viktigt att ta ut dem ur skorna varje kväll för att låta dem andas.

Vid skötsel av fotortosen är det viktigt att komma ihåg att den endast kan tvättas för hand. Detta sker vanligtvis med varmt tvålvatten. Desinficerande våtservetter, bikarbonat eller rödsprit kan också användas för underhåll. En svamp eller mjuk borste krävs också för optimal rengöring.

Saker att undvika

Vid handtvätt av ortopediska sulor är det vissa åtgärder som inte rekommenderas. Använd inte en hård borste, eftersom det påskyndar försämringen av den ortopediska produkten.

Ortosen får inte sänkas ned i vatten. På samma sätt är det farligt att lämna den i kontakt med havsvatten under för lång tid.

För att bevara sulans livslängd bör den inte rengöras med lösningsmedel. Produkter som innehåller aceton, eter eller trikloretylen förkortar livslängden.

Vid torkning ska den inte placeras nära en värmekälla (öppen spis, element, torktumlare, sol, etc.). Höga temperaturer tenderar att deformera den.

Användning av tvålvatten

Att rengöra en ortopedisk innersula med tvålvatten är den vanligaste metoden. Allt du behöver är varmt vatten och en mild tvål med neutralt pH-värde.

När tvål och vatten har blandats används en svamp för att skrubba ortoserna. Efter rengöringen sköljer du med en annan svamp eller en ren trasa och låter torka.

Desinficerande våtservetter eller sprayer

Desinficerande våtservetter eller sprayer kan användas för att ta bort obehaglig lukt och bakterier från ortopediska inläggssulor. Genom att gnugga utrustningen med våtservetterna elimineras lukten snabbt. Detta är också fallet med en spray.

Använda bikarbonat av soda

Bakpulver är en bra lösning för att ta bort lukt och orenheter från ortopediska sulor. För att använda denna teknik, börja med att hälla bakpulver i en stor behållare. Innersulan placeras sedan i behållaren och täcks med produkten.

När den ortopediska produkten är helt täckt måste behållaren förslutas hermetiskt. Efter 6 timmar har bikarbonatet börjat verka. Allt som återstår är att samla in ortosen och skaka den innan du lägger tillbaka den i skorna.

Användning av metylerad sprit

Sprit kan också användas för att rengöra ortopediska innersulor utan att skada dem. För att göra detta måste du göra en lika blandning av vatten och sprit. Den resulterande lösningen sprutas sedan på ortosen. Det är viktigt att koncentrera sig på ovansidan och ytan under ortosen. När den har fuktats, låt den helt enkelt torka och se till att den inte utsätts för någon värmekälla.

Andra produkter kan användas i stället för rödsprit, som vinäger och väteperoxid. I detta fall bör mängden vatten minskas något.

Observera att ortopediska sulor inte tål vissa kemikalier. Lösningar som innehåller aceton, eter eller trikloretylen bör inte användas för underhåll.

För att sammanfatta

Den ortopediska innersulan är ett verkligt stöd för din gång. De tillverkas av olika material och finns i en mängd olika former som ger stöd och komfort för patienten. Beroende på vilken skräddarsydd modell som tillverkas kan användaren gå eller utöva sport utan att uppleva något större obehag. Vissa kan till och med minska uppkomsten av liktornar eller förhårdnader på fotvalvet.

För att uppnå bästa effekt måste fotortosen bäras dagligen. Ständig användning kan dock leda till obehaglig lukt och bakterietillväxt på ytan. Den bör därför tvättas minst en gång i månaden. Varmt tvålvatten, bikarbonat eller rödsprit kan användas för att rengöra den effektivt.

Har detta innehåll intresserat dig eller gett dig praktiska råd? Tveka inte att lämna en kommentar, din åsikt eller andra tips för att göra det lättare att tvätta ortopediska sulor.